Balkan beats everything!

Drie dagen vol spetterende Balkanmuziek!

17, 18 en 19 januari 2020, Splendor, Amsterdam

Klik hier om aan te melden

Balkanmuziek. Als je het hoort, kun je niet stil blijven zitten. En als muzikant sta je te trappelen om het zelf te spelen. Maar hoe dan?

Hoe zitten al die onregelmatige maatsoorten in elkaar? En is het wel zo ingewikkeld als het lijkt? Hoe halen de Grieken die ‘lazy sound’ uit hun viool? Hoe laat je een klarinet ‘snateren’ als een volleerde klezmer? Hoe sla je een 11/8 maat op een tapan? En wanneer pak je beter een darabuka? Hoe zet je een opzwepende gipsy-beat neer op een accordeon? Bulgaars klinkt anders dan Servisch of Bosnisch; waar zitten de verschillen? Voor een strijker? Voor een blazer? Of voor een accordeonist?

Joris van Beek (violist), Bart de Kater (klarinettist) en Wilco Oomkes (accordeonist), oftewel De Balkan Brothers, kennen alle ins en outs van de Balkanmuziek. Ze spelen en bestuderen het al jarenlang en op hoog niveau.
Samen met hen duik je een weekend lang in het Klezmer- en Balkan-repertoire. Je leert hoe je Balkanmateriaal zelf kunt benaderen. Hoe je stijleigen versieringen speelt op je instrument. En natuurlijk leer je nieuw repertoire.
Of je nou (semi-)gevorderd bent of professioneel; dit weekend heeft voor iedere muzikant veel te bieden!

Het programma

Gedurende het hele weekend wisselen de gezamenlijke workshops zich af met verdiepingsworkshops. Bovendien geven De Balkan Brothers op zaterdagavond een concert en is er na afloop in de bar een MegaBalkanJam!

De workshops
Tijdens workshops met de hele groep verkennen we nieuwe nummers en nemen we stijlen onder de loep. We scheren in vogelvlucht over de Balkan heen. Bij de verdiepingsworkshops duiken we dieper in de materie. Waarbij ieder van de docenten een instrumentengroep voor zijn rekening neemt:
Joris (strijkers)
– Hoe groove je in onregelmatige maatsoorten met het juiste ritme?
– Balkanversieringen voor strijkers
– Houding; hoe speel je zo ontspannen mogelijk, met behoud van ‘de Balkanenergie’
– De verschillende rollen van de viool, zoals het spelen van akkoorden.

Bart (blazers)
– Ensemblespel
– Ornamentatie, versieringen toegespitst op blazers.
– Ademtechniek
– Extended techniques voor blazers (circular breathing, vibrato, growl, slap tonguing, glissandi, flutter tonguing, etc.)

Wilco (overige instrumenten)
– Hoe bouw je een groove op?
– Welke harmonie kun je kiezen?
– Wat kan een melodie-instrument meer doen dan het spelen van de melodie?
– Begeleiding in onregelmatige maatsoorten

Het Balkan Brothers concert
Op zaterdagavond wordt je getrakteerd op een spetterend concert van De Balkan Brothers. Alle verschillende technieken die je tijdens de workshops hebt geleerd passeren de revue en dat met een speels gemak om jaloers op te zijn.

De jam-sessie
Aansluitend op het zaterdagavondconcert gaan we jammen! Volksmuziek waarvoor het bedoeld is en zoals het nog overal klinkt op de Balkan; spontaan, iedereen doet mee. En we gaan door tot…? Tot de laatste muzikant omvalt.

Het slotconcert
Na de finale repetitie op zondag ben je een andere muzikant dan toen je op vrijdagmiddag aan het weekend begon. Aan alle geïnteresseerden presenteren we zondagmiddag onze muzikale groei in een spetterend slotconcert. Daarna keren we moe maar voldaan terug naar huis.

Tijd en plaats
BalkanBeatsEverything vindt plaats op:
Vrijdag 17 januari: 19:00 – 21:30
Zaterdag 18 januari: 10:00 – 18:30
Zondag 19 januari: 10:00 – 15:00

Klik hier om aan te melden

Locatie:
Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116
1011 LX Amsterdam
https://www.splendoramsterdam.com

Aanmelden en kosten
Aanmelden voor BalkanBeatsEverything kan tot en met 10 januari 2020. Maar wie zich vóór 14 december aanmeldt, krijgt een aantrekkelijke vroegboekkorting! Het leukste is natuurlijk als je het hele weekend komt. Maar als dat niet lukt, kun je ook kiezen voor alleen de zaterdag of de zondag. Dit zijn de prijzen:
Het hele weekend: € 150,- (met vroegboekkorting: € 125,-),
Alleen vrijdag: € 50,- (met vroegboekkorting: € 40,-)
Alleen zaterdag: € 100,- (met vroegboekkorting: € 80,-)

Klik hier om aan te melden

Heb je concrete vragen? Stuur dan een mail naar: balkanworkshopamsterdam@gmail.com

De Balkan Brothers

De Balkan Brothers zijn stuk voor stuk geweldige muzikanten, met een schat aan kennis en ervaring op het gebied van volksmuziek. Met een grote voorliefde voor de Balkan. Maar dat niet alleen, ze hebben óók een passie voor het lesgeven. In BalkanBeatsEverything bundelen ze hun krachten.

Bart de Kater – klarinet
Bart sloot zijn Bachelor en Masteropleiding cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Naast de klassieke muziek begeeft Bart zich ook graag op het vlak van de folklore muziek en bespeelt hij de kaval en de gaida, een Bulgaars traditionele herdersfluit en doedelzak. Hij kreeg les in Bulgarije van grootmeesters als Nikola Iliev (klarinet), Ivan (Balki) Georgiev (gaida), Temelko Temelkov (kaval). Bart maakt deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble waar naast klassieke muziek ook de wereldmuziek rijkelijk aan bod komt en toerde hij naar landen als Jordanië, Israël ,Turkije, Polen en China. Hij speelt in het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet en is sinds 2017 werkzaam als docent Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam.
Joris van Beek – viool

Joris is een gepassioneerd en virtuoos violist en contrabassist. Sinds 1990 is hij specialiseerde hij zich in Klezmer- en Balkan-muziek. Hij studeerde Turkse en Griekse muziek aan de Hogeschool voor de kunsten, Codarts Rotterdam. Tijdens zijn uitwisseling met Istanbul Technical University verdiepte hij zich in oosterse compositietechnieken en het spelen van de viersnarige kemence. Daarnaast specialiseerde hij zich middels een Bachelor Docent muziek en een Master ‘muziekonderwijs volgens het Kodaly concept’ aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag met als gevolg een passie voor muziekeducatie.
In 1994 was hij een van de oprichters van het in Amsterdam gevestigde OT AZOJ. Hij maakt sinds 1997 deel uit van Balkan Swingband Sultan en was jarenlang lid van de Klezmer theaterband Di Gojim.

Wilco Oomkes – accordeon
Geïnspireerde door wereldmuziek pakte Wilco op 7-jarige leeftijd de accordeon op. In 2016 behaalde hij zijn Bacheloropleiding aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag met minors in Jazz en educatie. Gevolgd door een met Cum Laude afgeronde Masteropleiding en een onderscheiding voor diversiteit en ondernemerschap.
De laatste jaren was hij veelvuldig op het Bulgaarse folkorseminar Plovdiv te vinden waar hij les kreeg van o.a. Angel Chakûrov
Diversiteit en verscheidenheid in muziek zijn belangrijk voor hem, en dat is dan ook precies waarnaar hij zoekt in elk project dat hij doet. Wilco werkt als freelance accordeonist, arrangeur/componist, studiomuzikant, docent en treedt regelmatig op in theaterproducties. Daarnaast is hij te horen op diverse podia en brengt hij modern klassiek repertoire met zijn ensemble Butwhatabout. Wilco is tevens de accordeonist van OT AZOJ.